niedziela, 17 sierpnia 2014

Surówka z czerwonej kapusty

Kolejny dodatek do obiadu - surówka z czerwonej kapusty. 
Bywa, że czasem zupełnie nie ma się pomysłu na to, co można przygotować do drugiego dania. Dlatego pomyślałam sobie, że tym razem dam przepis na czerwoną kapustę w postaci surówki.

Składniki:
1/2 małej główki czerwonej kapusty lub 1/4 dużej
1 jabłko
1 cebula
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz
sól
  • Jabłko obieramy i kroimy w małą kosteczkę
  • Cebulę również siekamy w drobne kawałki
  • Odcinamy pół kapusty, usuwamy z wierzchu brzydkie liście, wydrążamy głąb i siekamy nożem jak najdrobniej - wówczas kapusta będzie ładnie wyglądać. Nie polecam siekać jej malakserem, aby nie wyszła mamałyga...
  • Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy łyżeczkę soku z cytryny - mieszamy dodając majonez

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz